Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

30 Ekim 2021 Cumartesi

Neler Duyuyorum Öyle


İsim vermeyeceğim, bir sitede şunu okudum, "R.E.M. abartılmış bir grup".

Yani kimse grubu sevmek zorunda değil. İtici bulabilirsiniz. Müziği size hitap etmeyebilir. Hepsini anlayışla karşılarım. Fakat otuz sene müzik yapan, doksanları temelden sallayan, günün sonunda on milyonlarca albüm satmış bir grubun neresi abartıdır? Herkes hatalı bir siz anlıyorsunuz müzikten. Bilmiyorum bunu yazan kişi kaç yaşlarındadır. Ama yeni nesilde böyle bir eğilim var. Beğenmek bugün birçokları için makbul değil. Ne kadar çok eleştiri yaparsanız o kadar iyi! Oysa "abartı" yorumunun altı doldurulmamış. Bunu bir eleştiri olarak alamıyorum. Düpedüz "bok atsın izi kalsın"cılık. Dersin ki şu sebeplerden ötürü abartı bir gruptu, vokal şarkı söyleyemiyordu, filanca çalamıyordu; anlamasam da kabul ederim. Fakat tek cümleyle yılların grubunu gömmeye kalkışmak komik. R.E.M dediğiniz grup belki de Amerika'dan çıkmış en özgür müzik oluşumuydu. Country, folk, alternatif, indie, jungle-pop gibi birçok türü potasında eritip eşsiz bir sound yaratmıştır. Dahası R.E.M. Amerikan gruptur. Şarkılarını dinlerken o uçsuz bucaksız otoyollarında gidersiniz. Evet, R.E.M., çok iyi bir yol grubudur. Daha önce yüzlerce defa yazmışımdır (yakınlarda). Vokal Michael Stipe harika bir şarkısözü yazarıdır. Kimiler için bir şairdir. Patti Smith ile kankalardır. Out of Time ve Automatic For The People bir dönemin fon müziğidir. Bir nesil o albümlerle büyümüştür.

Müzik dünyası "abartı" gruplardan isimlerden geçilmez. Benim de ünlülüğüne şaşırdığım kimseler vardır ama bunu zamanı geldiğinde bir eleştiri düzleminde sunarım. Neden abartıldığını dilim döndüğünce müzik kuralları çerçevesinde söylerim. Fakat R.E.M. bu klasmana girmemekte. Asla. Olaya duygusal yaklaşıyor olabilirim ama işin teknik boyutu da bana arka çıkar. Monster'dır, Reveal'dır, hatta yenilerden Accelerate'tir bunları bugün kim çıkıp kaydedebilir? Var mıdır eşi?

R.E.M. sevmiyorsunuz çünkü tekli dinlemeye alıştınız. Streaming'te albüm yerine artık karışık şarkı dinlemek moda. Kimse oturup da albüm dinlemiyor baştan sona. Bunu defalarca yazdım. Yazacağım. Yeni müzik anlayışı çok kısır. Üç dakikayı geçmeyecek uçucu şarkılar kaydediyorlar. Ne bir bütünlüğü var ne bir farklı şarkılarla bağlantısı. Dinle ve çöpe at. Mantık bu. R.E.M. ise genelde konsept çalışırdı. Belki tematik bütünlük olmazdı lakin baştan sona bir albümlerini dinlerseniz "deneyim" yaşadığınızı farkedersiniz. Şarkılar ruhani olarak bağlıdır. Argo tabirle kıçı başı ayrı oynamaz. Takarsınız kasetini cd'sini yolboyu dinlersiniz.

The Cure, The Smiths, Pixies, Cocteau Twins, Slowdive, vs bunlar boru değil. İçinden çıktıkları dönemleri yansıtıyorlar ve bunu müthiş bir şekilde başarıyorlar. Seversiniz sevmezsiniz sizin bileceğiniz iş. Hep bunu derim, herkese göre bir müzik vardır, kimse zorla kimseye bir grubu veya müzik türünü sevdiremez. Ama eleştirecekseniz bunun yolu yordamı var. 

En sevdiğim albümleri New Adventures In Hi-Fi bu yıl 25.yılını kutluyor ve bunun şerefine iki disklik bir özel baskı yayınlandı. İkinci diskte arka yüz şarkıları (B-Side) ile canlı kayıtlar bulunuyor. Tertemiz iş. Hatrım varsa bu akşam biraz R.E.M. dinleyiniz. Şimdiden iyi pazarlar.


2 yorum:

  1. Kuşaklara sallamayacağım çok istememe rağmen 🙄karakter ile alakalı bir sorun bu çok bildiğini sanmak.ben sevmiyorum demek anlaşılır ama çok abartılıyor bambaşka bir şey,ikisi arasındaki farkı anlayacak kadar Türkçe'ye hâkimiyeti var mı ona da bakmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahah ben de temkinli yaklaştım. Sonuçta dediğiniz gibi mesele kişilikte bitiyor. Ama şu bir gerçek artık insanların çoğu okuduğunu bile anlayamıyor. Kuşak farkından öte sanırım genel bir sorun bu. Farklı yaş gruplarından insanlarda da gözlemliyorum. Bir şey yazıyorsunuz ama karşı taraf bunu anlayamıyor. Yazı çağından imaj dönemine geçildiği için çoğumuz birer Instagram robotuna dönüşüyoruz ve okumak yerine görmeyi seçiyoruz.

      Sil