Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

15 Eylül 2021 Çarşamba

Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı


Meraklanmayın. Böyle bir deliliğe girişmedim. Hem biliyorsunuz liste işlerini hiç sevmem. Ama bu yeni sezonda kendimce bir şeyler yapacağım (bunun sözünü verdim size). Ama asla ve asla yapmayacağım şey, Rolling Stone dergisinin bugün yaptığı listedir. Önce bir link bırakalım.

Saçma sapan!

Tüm listenin üstünden şöylece bir geçeceğim ama bu tarz listeleri neden sevmiyorum tekrardan bir açıklayayım. Bir kere mevzu çok zor. "Tüm zamanların" beş yüz şarkısı. Bu bence imkansız bir şey. Neden? Kıstası kim belirleyecek bir yana dursun dünyada bilmemkaç yüz tane dil var. Ve bunların içinde bazıları evrensel ölçekte. Mevcut liste ise İngilizce şarkılardan ibaret. Ama oysa onun harici birçok evrensel şarkı dili var.

İtalyanca şarkı muhakkak olmalı. Mina gibi.
Fransızca şarkı muhakkak olmalı. Dalida gibi. Edith Piaf gibi. Charles Aznavour gibi.
Türkçe şarkı muhakkak olmalı. Tarkan gibi.
Arapça şarkı muhakkak olmalı. Fairuz gibi. Ümmü Gülsüm gibi. Abdülhalim Hafız gibi.
İspanyolca şarkı muhakkak olmalı. Julio Iglesias gibi.
Uzar gider...

Diyelim yalnızca tek bir lisan seçildi. Hay hay. Şimdi de şu sorun çıkıyor, tarih ister istemez kümülatif ilerler. Yani yığılarak. Haliyle de türlerin "ilk"leri her daim listelerin zirvesinde olmalı. Çünkü hem müzik tarihi bakımından biriciklerdir hem de o günden bugüne çeşitli yerlerde çalınması kullanılması açısından daha avantajlıdır. Listeden örnek vereyim hemen. Taylor Swift'in şarkısı, Leonard Cohen'in en meşhur şarkılarından olan Hallelujah'dan önde, olmayacak şey. Neden? İkinci şarkı son otuz yılda belki yüzlerce filmde dizide çalındı. Etki alanı öyle eşsiz. Diğeri ise streaming'te veya bilemediniz Amerikan müzik listelerinde popüler. Eski şarkılar her zaman daha fazla dinlenmiş ve filmlerde kullanılmıştır. Bu kaçınılmazdır.

Yine itiraz ettiğim noktalardan bir diğeri şarkıların yayınlanma tarihinden en az 10 sene geçmiş olması gerekliliği. Neden? Şarkıların etkisi zamanla görülür. Biz ne şarkılar dinledik, ne şarkılar patladı, bugün dönüp bakınca herkesi utandıran. Alın sizi Gangnam Style. Bangır bangır çalındı. O dönem ondan iyisi yoktu. Ee? Bugün bir hiç. Listede mesela Harry Styles'ın Sign of the Times'ı var 2017 çıkışlı. Severiz kendisini. Ama bir yirmi beş sene sonra kendisini ve dahi şarkısını nerede göreceğiz bunu bilemeyiz. Lorde'un 2013 çıkışlı Royals'ı ilk otuzda! Olacak şey değil. Lorde canımız ciğerimiz ama Royals müziği ne kadar değiştirdi? Dahası yine bir otuz sene sonra nerede duracak?

384.sırada Cardi B var. Hadi oradan. Üç senelik çömez şarkıcı. Ne ara "tüm zamanlar"a dahil oldu. Vaktiyle Nicki Minaj için de neler deniyordu. Bugün şöhreti azaldı (ki kendisini severim).

Elvis'in bir basamak üstünde hemen BTS denen yeni K-Pop grubu var. HA SİKTİR. Hiç blogumda küfretmedim ama bir kez daha söyleyeyim içim rahatlasın HA SİKTİR (dolu dolu). Siz salak mısınız? Ne anlatıyorsunuz siz ya? 2020 yılında çıkmış bir şarkıyı (Dynamite) rock'ın kralının önüne neye dayanarak koyabiliyorsunuz ya çıldıracağım şimdi. Aferin çok kapsayıcı olmuşsunuz. Kore grubunu listeye alarak. Of çok çeşitlikçisiniz. Of. Madalya takalım. Resmen dostlar alışverişte görsün olmuş. Listemizde "yeni" ve "çeşitli" şarkıcılar da var mı var desinler.

Bugün herkes çılgınlar gibi autotune kullanıyor. Popçusu rapçisi ve hatta rokçusu! Yahu bu autotune'u popüler kültürle tanıştıran kimdi? Cher. Hangi şarkısı? Believe. Belive 337.ci sırada. Zahmet etmişsiniz gençler (zaten 400-300 arası bir gitti geldi tansiyonum, tünelin ucunu gördüm).

Disko pop diyince ilk aklınıza hangi şarkı geliyor? Büyük ihtimalle Dancing Queen. Çünkü dans dendi mi akla ilk gelen üç şarkı Dancing Queen, I Feel Love ve I Will Survive'dır. Bunların hepsi de ünlü gay marşlarıdır aynı zamanda. Orada burada çalar kırk senedir. Bu gerizekalının başkanları gitmişler şarkıyı 286 numaraya yerleştirmişler. Helal olsun be.

Koskoca Woody Guthrie'nin ölümsüz şarkısı This Land is Your Land, altmış senedir protestolarda halkın ağzına pelesenk olmuş marş, Beyoncé'nin Single Ladies'inden bir sıra aşağıda. Puh size! Elim ayağım titriyor şuan.

200 ile 150 arası biraz sakinleştim; keyfim yerine gelir gibi. DEVAM!!

2019 Ariana Grande şarkısı Madonna'nın Vogue'undan iki sıra yukarıda (klavyemi söküyorum).

Robyn seviyoruz değil mi? Ben de. Ama biri açıklayabilir mi nasıl yirmi numaraya yerleşebiliyor? Robyn ne yaptı arkadaşlar? Elektropop için belki önemli bir şarkı Dancing On My Own. Eyvallah. Ama bakın ilk rock n roll şarkısı olan Rocket88 listede yok. Bir daha söyleyeyim mi... İlk rock n roll şarkısı yok. Aloo.

Björk nerede? Rezilsiniz.

Bazı sıra hataları var ki affedilir gibi değil. Ben görmezden gelsem tarih ıskalamaz. Affı olmayanlar,

#471 The Animals - 'The House of the Rising Sun'
#455 Jefferson Airplane - 'White Rabbit'
#415 Depeche Mode - 'Enjoy the Silence'
#353 Eurythmics - 'Sweet Dreams (Are Made of This)'
#347 Elvis Presley - 'Heartbreak Hotel'
#338 Black Sabbath - 'Paranoid'
#311 The Eagles - 'Hotel California'
#310 The Doors - 'Light My Fire'
#295 The Who, 'Won't Get Fooled Again'
#250 The Jimi Hendrix Experience - 'Purple Haze'
#245 Beastie Boys - 'Sabotage'
#235 New Order - 'Blue Monday'
#227 Creedence Clearwater Revival - 'Fortunate Son'
#100 Bob Dylan - 'Blowin' in the Wind'
#99 Bee Gees - 'Stayin' Alive'
#81 The Velvet Underground - 'I’m Waiting for the Man'
#35 Little Richard - 'Tutti Frutti'

Listenin daha altını üstüne getirebiliriz ama sinirlerim dayanmayacak. Bu kadar kepazelik yeter. Ha yüzümü güldüren, "aman iyi düşünmüşsünüz" dediklerim yok mu...

#399 Sylvester - 'You Make Me Feel (Mighty Real)'
#289 Bruce Springsteen - 'Atlantic City
#208 Hole - 'Doll Parts'

Kendini bir şey sanan Lady Gaga'nın yalnızca tek şarkıyla listesonunda yer almasına feci güldüm.

Şu metal müziğe piç muamelesi yapmaktan da vazgeçin. Lütfeder gibi üç dört şarkı koymuşsunuz koca listeye. Doldurmuşsunuz hiphopçuları popçuları. Koskoca Judas Priest'ten Iron Maiden'dan eser yok. Sizin "ilerici" geçinenleriniz için Amerika'da sosyolojik açıdan bir "getiri"si olmasa da tarafsız bir liste hazırlayan herkesin metal müziği de hesaba katması beklenir.

Dünya Amerika ve İngiltere'den fazlasıdır gençler. Bu gruplar şarkıcılar oralarda aşırı ünlü olabilirler ama günün sonunda dünyanın öbür ucunda bu şarkıların bir kısmının hükmü yoktur. Outkast'in listede olması bir komedi. Bugün o grubu Amerika'da taş çatlasın beş milyon insan dinliyorsa, yukarıda saydığım Arap şarkıcıları her sabah dükkanını açan milyonlarca Arap dinliyordur. Kime ne anlatıyorsunuz babalar. Çin'de, Japonya'da, orada burada bizlerin bile tanımadığımız dinlemediğimiz nice şarkılar dinleniyor. Kimin beş yüzü...

İsteyenin bir yüzü vermeyenin beş yüzü kara (ancak böyle sulu zırtlak final yapabilirdik).

4 yorum:

  1. Bu listeleri ciddiye alıp kendimizi üzmüyoruz Sevgili Dostum. Çünkü müzik de artık duyguyla yapılmadığı gibi piyasa ne yer, neyi satın alır üzerine işliyor ne yazık ki, alıcısı da çoğunlukla eski alıcılar niteliğinde değil. Bu dönemde muhtemelen tüketecek bir zaman sonra kendisini; ve sonra belki de bir şarkıyı sevmesek bile diyeceğiz ki "helal olsun bak adamlar, adam ya da kadın, hesapsızca, inandıkları ve sanat için yapmışlar bunu." Bu lafı edeceğimiz günü görürür müyüz" işte onun için de bir şey diyemiyorum, ne yazık ki:))Ama sen gibi yazanlar hep olacak ve emek verip okuyanlar da yaşam kalitelerini hep yükseltecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası ben de işin makarasındayım :) Yoksa gerçekten de böylesi listeleri hele de böylesi dönemde ciddiye almak olacak şey değil. Kendimizi üzdüğümüzle kalırız :)) Aslında listeyi çeşitlendirme girişimlerini destekliyorum. Muhakkak ki gençler de olmalıydı. Fakat dediğim gibi belirli bir sürecin sonunda. Britney Spears listede olmayı ne kadar hak ediyorsa Lil Nas denen dünün çocuğu da haketmiyor! Hele bir durun bakalım. Kaç yıl sürecek şanı şöhreti :)

      Yorumunuza katılmamak ne mümkün. Müziğe ve sanata değer verip onu anlamlandırmaya çalışan hepimiz olduğumuz müddetçe bu listeler ancak gırgır konusu olur.

      Sil
  2. o kadar ki duygularıma tercüman olmuşsun ki :) kalemine sağlık. Metal müzik destekçileri olarak kesinlikle bnm de yok saydığım bir liste bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne istiyorlar bizden anlamıyorum :) Dünya kadar çok iyi müzik yapan grup var. Lil Nas X veya BTS gibi sadece piyasaya hitap eden isimleri alıyorlar da kendi listelerine metalcileri çok görüyorlar.

      Sil