Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

12 Nisan 2017 Çarşamba

Unutulmaz Kahraman

Derler ya hani "kurt yediği ayazı unutmaz" diye, insan da en zor günlerinde yanında olan olmayan herkesi kafasının ucuna iliştiriyor, asla unutmuyor. Süper kahramanlara ihtiyacımız yok aslında. Müzik varken. Birkaç haftadır, belki aydır, Bobby Blue Bland şarkılarıyla geçiyor gecelerim. Sigara alışkanlığım yok, ama Bland şarkılarının müptelası oldum, akşamları bir fırt dinlemeden rahat edemiyorum. Nasıl bir ses, nasıl bir yorum. Kendisiyle aslında ikinci tanışmam. Blues ağırlıklı ilk dönem şarkılarını vaktiyle şöylece dinlemiştim. Fakat soula ve hatta biraz pop diyebileceğimiz daha kolay tüketilen türlere yaklaştığı seksenli yıllar işlerini yeni keşfettim. Her gece onunla odadayız. Bir kenardan dertleşiyor sanki. Garip değil mi, ölmüş bir şarkıcının, şarkılarıyla beraber dertleşmek !

Buna hayat diyorlar ama.

Yolum bir gün Memphis'e düşerse eğer, efsanenin mezarına küçük bir çiçek koymak borcum oldu artık. Lakabı ise "Blues'un Aslanı", ne afili bir isim ! Sonuna kadar hak ediyor kendisi. Yüreğiyle şarkı söyleyen herkesin kıymetini bilmeli. Soul ve blues'un ince sırtında geziniyor şarkılarda. Acıklı hikayeler anlatıyor. Ve meşhur haykırış numarası ! 2008 yılında Rolling Stone dergisi, tüm zamanların en büyük 100 şarkıcısını seçerken kendisine de yer vermişti. O yazıda, Bland'in yakın arkadaşı B.B. King şöyle der, "eğer onun gibi şarkı söyleyebilseydim mutlu bir adam olurdum" ve Gregg Allman ekler, "öyle bir sesti ki, merak ederim, kaç tane insan onun haykırışını taklit ederken boğazını mahvetmiştir". Ne kadar güzel anlatmışlar onun sesini. Hiçbir zaman arkadaşı kadar blues sahnesinde popüler olamadı belki ama gerçek müzikseverlerin yüreklerinde yer bulmayı başardı.

Temelde kendisi blues şarkıcısı olsa da soul ve r&b'yi bu kadar güzel yorumlayan bir diğer şarkıcı daha olduğunu sanmıyorum. His California Album, Dreamer, Reflections In Blue ve Sad Streets albümleri diğer şarkıcılara meydan okumadır. Efkara karşı bire bir kayıtlar. Burada kankası B.B.King'le kaydettiği albümleri de not etmek lazım. Sahnede B.B.King'le şakalaşmalarını izlemek de ayrı bir keyif olsa gerek. Meşhur kükremesi için 15:09.saniyeye dikkat. Yaşlılar kopuyor :)



Huzur içinde uyusunlar beraber.

Plağını gördüğünüzde iki saniye olsun tereddüt etmeden satın alacağınız bir efsaneyle tanıştık böylece. Var mısınız keyifli bir akşam geçirelim ? Kendisi bu akşam sizlerler beraber dertleşsin.

"Üyelere has, özel bir parti.
Paraya gerek yok içeri girebilmek için.
Çek defterini yanında getirme, 
Sadece kırık kalbini getir, yeter.
Çünkü bu gece sadece üyelere özel.

Dersin ki kadınını kaybettin, dersin ki erkeğini kaybettin
Bir sürü problemin vardır, ah, senin hayatında
Pekala, kırık kalpler için parti verirler burada
Ve sadece üyelere özeldir bu gece." - Members Only

4 yorum: