Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

25 Aralık 2017 Pazartesi

Yılın Albümleri

Bir seneyi daha tamamladık. Müziğe tutunduk. Ondan güç aldık hep. Yeryüzündeki en güzel detay. Bu sene bir şekilde rock müzik için oldukça verimsizdi. Dönüp bakınca ne bir heavy metal ne bir klasik rock albümü var beni etkileyebilen. Listemde göreceksiniz, çoğu diplerde. Elektronik ve pop alanlarında iyi şeyler dinledim. Özellikle deneyseller. Tabii ki beni şaşırtan albümler de oldu. Hem iyi hem kötü manada şaşırdım.

  • Phoebe Bridgers'a dikkat çekmeliyim. Onca kudretli ismin arasından ustalıkla sıyrılıp yukarılarda kendisine yer buldu. İlk çalışmasıyla. Tebrik ediyorum.
  • LCD Soundsystem yılın olayı. Devamında eski albümlerini itinayla dinleyeceğim muhakkak.
  • Anohni, Deep Purple, The Radio Dept. ve Susanne Sundfor hayalkırıklığı yaşatanlar.
  • Mogwai biraz dersini çalışmış.

Her liste gibi bu da tartışmaya açıktır. Elimden geldiğince tarafsız olmaya çalıştım. Ne kadar hayranı olsam da sevdiğim isimleri kayırmadım. Neyse odur, tablo budur.

1)   SLOWDIVE / SLOWDIVE (5)
Zamanın dream pop efsanesi Slowdive'ın geri dönüş albümü olan Slowdive, hem nostaljik hem yeni tınlamasıyla daha birinci şarkıdan kavrıyor dinleyiciyi. Beklendiği kadar hüzünlü melodiler, gürültülü şarkıların üstüne okunmuş, elbette bu işin doğası. Yine bütün insanları uzaklara götüren şarkılar. Sanki aradan onca yıl geçmemiş gibi. Tertemiz gitarlar, buğulu Rachel Goswell vokalleri, Neil Halstead'in şairane sözleri ve ritmik davullarla dinleyenleri doksanlara ışınlıyor gözyaşları arasında. Masum olduğumuz yılların anısına yılın başyapıtı.
 
2)   THE XX / I SEE YOU (4.5)
Ne kadar indie rock türünde değerlendirilse de grup, bence dream pop sularında gezindiklerini iddia ederim. 2000'lerin en sıkı gruplarından biri. xx de Coexist albümü de çok başarılıydı. Üçüncü albümleri de şaşırtmadı. Hatta çıtayı yükselttiklerini söyleyebilirim. Şimdilik zirveleri. I Dare You, Performance ve Brave For You şarkıları bile yeter alkışlamak için. Ne zaman dinlesem istemsizce hüzünleniyorum sanki. Yılın depresifi.

3)   PENGUIEN CAFÉ / THE IMPERFECT SEA (4.5)
Babadan oğla aktarılan grup, öncülü Penguin Cafe Orchestra kadar neşeli gelmiyor, fakat hala çok başarılı. Yetmişlerin ve seksenlerin en kült ve cesur gruplarından birinin devamının öncülünden daha farklı bir eksende ilerlemesi normal. Hüzün egemen. Fakat bir yandan umutlandırıyor. Tüm o içli içli çalan yaylılara rağmen. Parçalı bulutlu bir eser. Yağmurlu bir gün için yazılmış sanki. Minimal şarkılardan hüzünlü Cantorum, senfonik Rescue, Glass'ın parçalarını andıran Wheels Within Wheels de öne çıkanlardan. Tek kelimeyle nefes kesici.
 
4)   XIU XIU / FORGET (4)
Her ne kadar her yeni albüm öncesi artık şaşırmayacağım desem bile, grubun beyni Jamie Stewart, yeniden şaşırtmayı başarıyor nasılsa. Aykırı sanatçının beyin kıvrımları ya dahi olduğunu gösteriyor ya da deli. Normal kafanın ürünü olamaz. Forget olsun, diğerleri olsun. Rahatsız edici derecede deneysel işler yapmasına rağmen kendisini sevdirmesi hayli beklenmedik. Şeytan tüyü. Basmış yine synthleri hunharca. Synthpop ve noise karşımı enfes bir albüm çıkarmış. Stewart vokaliyle de esrik. Fevkalade sıradışı ve tekinsiz bir albüm.
 
5)   LORDE / MELODRAMA (4)
İlk çıktığında onu şişirilmiş balonlardan biri sanmıştım. 2017'yi ise sadece onunla hatırlayacağım. Green Light'la özellikle de. Dans ve pop tarzına kayınca nasıl bu kadar harika bir iş çıkarabildiğini hala anlayamadım. Bir çok müzik dergisi de yıllın albümleri listelerinde en yukarılara layık gördü. Vaktiyle Bowie'nin "geleceğin şarkıcısı" diye nitelendirdiğini de unutmamalı. "Gelecek" demek ki geldi. Bangır bangır haftasonları dinlenecek albümlerden olmuş. Kendine yıldız diyenler kulak kesilsin bence. Albüm böyle yapılır kodamanlar.

 6)   SIMPLE MINDS / ACOUSTIC (4)
New wave efsanesi Simple Minds'ın unutulmaz şarkılarından derlediği akustik toplaması, yılın en iddialı çalışmalardan. Ne Jim Kerr yaşlanıyor, ne bizdeki Simple Minds sevgisi tükeniyor dostlar. Otuz yıl önce yazılan şarkıların hala günümüzde böyle geçerli olması... Tek solukta dinlenen enfes bir albüm. Grubu tanımıyorsanız bile bence başlangıç albümü yapılabilir. Nasılsa bu grubu tanıdıktan sonra elinizden düşmeyecek. Sonsuza uzanacak bir efsanenin yeni düzenlemeleriyle leziz bir projesi.

7)   BOB DYLAN / TRIPLICATE (4)
Yarım asırdır kendini rock ve blues müziklerinin sularına bırakan Bob Dylan'ın son yıllardaki gözdesi Frank Sinatra şarkıları. Daha öncesinde iki albüm kaydetmesine rağmen hala Sinatra'da ısrarcı. Albümün çoğu caz adamının unutulmaz şarkılarından seçilmiş. Paketlenirken de üç ayrı diske bölünmüş - muhtemelen konularına göre. Fakat ilginçtir bu sefer albüm olmuş - diğerleriyle karşılaştırırsak. Eskilerin tabiriyle American Great Songbook külliyatından seçtiği şarkılarla güzel bir gün batımı albümü.

8)   FATHER JOHN MISTY / PURE COMEDY (4)
Bir konser vesilesiyle tanıştığım hipster star Father John Misty, fazlasıyla Elton John'u hatırlatıyor. Ses renginden. Huzurlu ve oldukça melankolik albüm. Piyano ve gitar sadece. Misty'nin yorgan sıcaklığındaki sesiyle. Kendisi yetmişlerde yaşasa Leon Russell olabilirdi aslında. Misty'nin en büyük esprisi Leaving La ve Ballad of the Dying Man şarkılarında. Gözünüzü kapatın ve Big Sur sularına bırakın. Kaliforniya akşamları. Sevgiliniz ötenizde. Gökteyse ay.
 
9)   FLUNK / CHEMISTRY & MATH (4)
Kasım ayında dünya gözüyle seyrettiğimiz Norveç işi trip-hop grubunun belki de başyapıtı. İskandinav esrarengizliği, ince ince gelen gitarlar, hipnotik bass, albümün karakteristiği. Ayrılıkların eşlikçisi albüm. Mutlu bir günde dinlenmeli. Kafanıza sağanak yağdırabilir çünkü. Bir kenara çekilip hazmetmeli. "Ve eğer öpersem seni, kapı girişindeyken, yağışın altında; eğer söylersem seni her gün özlediğimi, terk ettiğim günden beri, gittiğimden beri." Nefesini tutmalısın .
 
10) EFTERKLANG FT.FUNDAL / LEAVES-THE COLOUR OF FALLING (4)
Gecenin köründe ilk dinlediğimde ödüm kopmuştu. Opera albümü esasen Leaves fakat bana alabildiğine korkunç geldi vokallerle besteler. Eskiden eğlenceli şeyler yapan grup ne olduysa işi Twilight Zone kıvamına getirmiş. Sınırlar zorlanıyor. Geriliyor sinirler. The Colour Not of Love ve Stillborn şarkıları inanılmaz. Yaylılar, acayip vurmalı aletler, uhrevi vokaller ile süslenmiş. Bir sinir harbi adeta. Rahat ettirmiyor. Dinleyiciden dinlemeden önce iyi bir haletiruhiye bekliyor.

11)    Godspeed You! Black Emperor - Luciferian Towers (4)
12)    Leonard Cohen -You Want It Darker (4)

13)    Jens Lekman - Life Will See You (4)
14)    Goat - Requiem (4) 
15)    The War On Drugs - A Deeper Understanding (4)
16)    Blondie - Pollinator (4)
17)   
LCD Soundsystem - American Dream (4)
18)    New Order – NOMC15 [Live] (4)
19)    The Rolling Stones - Blue & Lonesome (4) 
20)    Depeche Mode - Spirit (4)
21)    Phoebe Bridgers - Stranger in the Alps (4)
22)    Roger Waters - Is This the Life We Really Want? (4)

23)    Beach House - B-Sides and Rarities (4)
24)    Alice Cooper - Paranormal (4)
25)    Beth Ditto - Fake Sugar (4)
26)    The Pretenders - Alone (4)
27)   
Tori Amos - Native Invider (3.5)
28)    Ed Sheeran - Divide (3.5)
29)    Katy Perry - Witness (3.5)  

30)    Jane Birkin - Birkin / Gainsbourg : Le Symphonique (3.5) 
31)    Elvis Presley ft. the Royal Philharmonic Orchestra - The Wonder of You (3.5) 
32)    Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex (3.5)
33)    Hercules and Love Affair - Ominon (3.5)

34)    Japanese Breakfast – Soft Sounds From Another Planet (3.5)
35)    Alphaville - Strange Attractor (3.5)

36)    Mogwai - Every Country's Sun (3.5)
37)    Lana Del Rey - Lust For Life (3.5) 

38)    Placebo - Life’s What You Make It [EP] (3.5)
39)    Moby and The Void Pacific Choir - These Systems Are Failing (3.5) 

40)    Mick Harvey - Intoxicated Women (3) 
41)    Moby and The Void Pacific Choir - More Fast Songs About the Apocalypse (3) 
42)    Madonna - Rebel Heart Tour [Live] (3) 
43)    Coldplay - Kaleidoscope [EP] (3)
44)    Foxygen - Hang (3)
45)    Marnie - Strange Words and Weird Wars (3)
46)    Hurts - Desire (3) 

47)    Arcade Fire - Everything Now (3)
48)    Com Truise - Iteration (3)
49)    Linkin Park - One More Light (3) 

50)    Haim - Something to Tell You (3) 
51)    Anohni - Paradise [EP] (3) 
52)    David Bowie - No Plan [EP] (3) 
53)    Queens of the Stone Age - Villains (3)
54)    Empire of the Sun - Two Vines (3) 

55)    Gorillaz - Humanz (3)
56)    Susanne Sundfor - Music for People in Trouble (2.5)
57)    Sheer Mag
- Need To Feel Your Love (2.5)
58)    Anathema - Optimist (2.5)

59)    Kendrick Lamar - DAMN. (2.5)
60)    Odesza - A Moment Apart (2.5) 
61)    Deep Purple - inFinite (2) 
62)    Lady Gaga - Joanne (2) 
63)    The Radio Dept. - Running Out of Love (2) 
64)    Kesha - Rainbow (2) 
65)    Neil Young - Peace Trail (2)
66)    The Flaming Lips - Oczy Mlody (2)
67)    King Gizzard & the Lizard Wizard - Murder of the Universe (2)
68)    Jin - Black Origami (1)

10 yorum:

  1. Mehmet Tez listesi gibi hemen okuyup bir kenara not ettim, duymadığım bilmediğim grup/şarkıcı görünce heyecan yaptı bünye :)

    YanıtlaSil
  2. Ciddi emek vermişsin bravo.
    Şimdi dinleyeceklerimi not alıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Umarım keyifli bir müzik yolculuğu olur :)

      Sil
  3. Saçaklı buna neresinden başlayacaktı!!! :)

    umuyorum ki müzikle ilgili bir iş yapıyorsundur. Bu hobi değil çünkü, işinde bu kadar emek harcamayan insanlar tanıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 numarayla olabilir :)

      Allah söyletti :D Keşke işim müziğe dair olsa gerçekten. Canım çıkana kadar yorulmadan emek harcardım.

      Sil
  4. okuyorum takip ediyorum ama yorum yazamıyorum dinleyemiyorum yeni yılın ilk işi bu olsun listeyi inceleyeceğim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Yeni yılın ilk dakikalarında blog semalarında görülen Zihin tüm sene boyunca ornayn mı? :))

    Ay girdik galiba... yihaa! :P

    YanıtlaSil