Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

14 Mayıs 2018 Pazartesi

Anna von Hausswolff - Dead Magic (2018)


Sessiz olun ! Anna von Hausswolff mikrofonda.

Björk ve Lisa Gerrard gibi sınırları zorlayan kadınlardan biri. 2000'lerin en cesur vokallerinden olduğuna şüphe yok. Sınırları zorluyor gerçekten. Doğadaki tüm uğursuz ruhları çağırıyor şarkı söylediği odanın içine, onlarla gösteri yapıyor. Korkunç bir vokal tarzı.

Onun ismini 2015 yılında çıkardığı The Miraculous albümü ile duymuştum. Tabii izlediğim ilk klipte çılgına dönüp kendisini takip etmeye başladım. Nico'nun karanlık gölgesini hissettiriyordu. İniltileri ve aralardaki beklenmedik çığlıklarıyla dinleyenleri ürkütmekten geri durmayan bir isim.

Daha ne kadar acaba korkunç olabilir ki derken çıtayı daha korkunç bir noktaya taşımış Dead Magic ile. İnsan dinlerken kendini korkunç bir filmde hissediyor. Zaten o albüm kapağından biraz anlamalıydık ödümüzü koparacağını.

Uzun uzun söylediği The Truth, The Growth, The Fall ile başlıyor albüm. Girişteki o hüzünlü kilise orguna mı yanayım, Hausswolff'un vokal tekniğine mi bilemiyorum. Bir de aralara yaylılar eklenmiş. Acımıza acı katmak babında. Şarkının son beş dakikası insanı alıp götürüyor diyebilirim. Kör kuyulara elbette.

Klibini izldiğimde azıcık uykularımı kaçırsa da psikopat The Mysterious Vanishing of Electra şarkısı albümün zirvesi. Tarantino filmlerini andıran o girişiyle bile insanı gerim germekte. Hele o aralardaki ürkünç çığlıklar ! Uzun zamandır bir şarkıyı dinlerken bu kadar heyecanlanmamıştım. Endüstriyel metal türüyle ilgilense Anna'ya yine yakışır diye düşünüyorum. Hipnotik ritmi, kara büyü yapan vokalle tam bir çılgınlık. Hele o "kimdi o kız" dediği yerler.


Tedirgin girişiyle (sanki albümde sessiz aklı başında şarkı varmış gibi !) Godspeed You Black Emperor şarkılarını hatıralatan Ugly And Vengeful, albümün en karanlık şarkısı. Gözünüz açık dinleyin ! Geri plandaki uhrevi sesler, meleksi Anna, kirli gitarlar, hepsi sinir bozucu ve harika. Orgun yükseldiği o dakikalarda nefes alıp verişiniz değişecek.

Bach'ın ruhuna gidecek bir girişe sahip The Marble Eye. İnsan bir süre sonra kendisini Operadaki Hayalet gibi hissetmeye başlıyor. İçinde tek bir kelime olmadan o kadar muazzam hissettirmesi müziğin ve orgun gücüdür bence. Daha uzun olsaymış.

Källans återuppståndelse şarkısını tarif etmek için kelimeler kifayetsiz kalır. Tüm zamanların en hüzünlü şarkılarından biri diyebilirim. Yarım kalan bir cenazenin tamamlanması gibi. Albüm için daha başka bir kapanış olamazdı. Üstünüze yığılan toprakları seyrediyorsunuz.



Bunları Dinlemek Lazım: The Mysterious Vanishing of Electra, Ugly And Vengeful, Källans återuppståndelse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder