Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

24 Temmuz 2017 Pazartesi

The xx - I See You (2017)


Bayadır albüm incelemesi yazmıyorum. Sanmayın ki müzik dinlemiyorum. Yeni albümleri takip ediyorum. Fakat elim değmedi işte. Gelelim bu senenin en iyi çalışmalarından birine. I See You, minimal indie'ci The xx'in üçüncü stüdyo albümü. Neredeyse on yıldır müzik dünyasında olan bu grupla tanışmam çok eskiye dayanmıyor, The Great Gatsby'nin soundtrack'inde yer alan Together'la radarıma yakalandı. Sonra tabii Angels, Intro, Try, Infinity derken bugünlere geldik.

Indie müzik konusunda seçiciyim. Hem de oldukça titizim. Çünkü maalesef son on beş, yirmi yılda, piyasada indie adı altında bir sürü "ezik" türedi. Müziğini desteklemektense, pijama görünüşüyle, mıymıntılığıyla öne çıkmayı seçtiler (hele o eline gitarı alıp da, uyuz aşk şarkıları söyleyenler yok mu, kanser nedeni). Allah aşkına, nerede bir The Smiths, The Cure veya Cocteau Twins ayarı gruplar ? Hiç de sevmem böyle nostaljik konuşmayı. Elbette müzik bir süreçtir. Dün olan bugün farklılaşır. Lakin iyi müzik talebinde bulunmak hakkımız.

Şükürler olsun, yeni nesil dream pop, indie rock grupları türüyor. Piyasanın uyuz tutumuna rağmen. The xx, genç müzik grupları içerisinde kuşkusuz özel bir yere sahip bende. Gece albümleri yapıyorlar, bir. Felaket melankolik takılıyorlar, iki.

Albümün açılışını yapan parça, Dangerous, grubun eski çalışmalarına göre oldukça farklı. Düzenlemesiyle, ruhuyla, tam bir dans hiti. Yine aşk mevzusu konu. Sözler akıyor. Benim diyen popçuların yapamadığını başarmışlar adeta. Ne Katy Perry'den, ne Britney Spears'tan, ne de başkasından gelmedi şöyle bir parça. Say Something Loving, ismiyle daha dinlemeden ilgime mazhar olsa da albümün siyah ördeği. Turnenin açılış şarkısı olarak seçilmesi şaşırtıcı. Yalnız burada sözlerin hakkını yemek istemem; "sevecen bir şey söyledin, oldukça etkileyiciydi, ilginin verdiği heyecan alışılmadık bir histi." (aşk daha ne kadar güzel anlatılabilirdi ?)

Lips, ruhani koro girişi ile ve sonrasında başlayan groovy gitarla daha ilk saniyeden kucaklıyor. Şarkıya eşlik eden dehşet synth'lerin yanında sözler de fazlasıyla çarpıcı, "sadece aşkın, sadece gölgen, sadece sesin ve ruhum, sadece dudakların, ismim dudaklarında, nefesin ciğerlerimde, oksijende boğuluyorum."

Her gencin bir dönem yaşadığı buhranlara değinen A Violent Noise, oldukça kişisel, ama bir o kadar da evrensel bir şarkı. Düzenlemesi ve bestesi muhteşem. Oliver, tam günah çıkarırken, devreye Romy'nin girdiği o anlar tarifsiz. "Çok geç kalıyordun dışarıda, elinden gelenin en iyisini yapıyordun kaçarken, umarım aradığın şeyi bulursun, dur bir dakika şurada, bir yerlere koşup gitmeden, umarım o gürültüyü susturursun."

Kuşkusuz grubun en vurucu şarkılarından biri olarak tarihe geçecek Performance. Romy'nin vokalleri, ölümcül atmosferi, korkunç depresif sözleri ve arada giren o yaylı düzenlemesiyle nefes kesici bir şarkı. Bütün gece insanı ağlatır. Yapmayın şöyle bunaltıcı işler. "Bir performans sergileyeceğim, gösteri sahneye koyacağım, temsil bu, öyle yapacağım, canımın yandığını görmeyeceksin sen, kalbim parçalanırken, performans sergileyeceğim, cesur görüneceğim."

Replica da aile problemlerine değinen şarkılardan. Ebeveynlerimizin hatalarını biz de tekrarlar mıyız ? Yoksa bizler onların "replikaları" mıyız sadece ? Şüphesiz albümün en güzellerinden (hele o arkada hiç susmayan gitar ve hafif piano dokunuşları).

Hayat, aşk, büyümek derken sırada ölüm var. Genç yaşta aileni kaybetmek... Brave For You cevaplıyor. Albümün ağıtı. Bizden önce gidenlere selam olsun. "Ve ben korktuğum zaman, orada olduğunun hayalini kuruyorum, güçlü olmam gerektiğini söylüyorsun, o zaman senin için güçlü duracağım, sahnede dikileceğim senin için, korktuğum şeyleri yapmaktan çekinmeyeceğim, öyle yapmamı istediğini biliyorum, cesur olacağım, öyle yapmamı istediğini biliyorum."

Tekli olarak piyasaya iletilien fakat benim sevemediğim On Hold, albümün nazarlıklarından biri olarak kenardaki yerini alıyor sessizce, "çevresinde dolanacağın yeni bir yıldız buldun, o aşk olabilirdi" gibi harika bir dizeye rağmen.

"Anlatılmaz, dinlenir" bir şarkı I Dare You, "rüya" gibi. Grubun eski şarkılarını andırıyor ve yeni ufuklara da göz kırpıyor.

Müthiş tekinsiz bir kapanış şarkısı seçilmiş, Test Me diyor Romy ("dolandırmadan söylemek ima etmekten daha kolaydır, dene beni, gör bakalım kırılacak mıyım ?"), görkemli düzenlemesiyle.


Bunları Dinlemek Lazım: Dangerous, A Violent Noise, Performance, Brave For You, I Dare You

2 yorum: