Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

11 Ocak 2019 Cuma

Sia

Bazı şarkıcılar benle özdeşleşiyor. Sia gibi. Kendisiyle tanışmam 2010 yaz dönemiydi. O zamanlar kendisi şimdiki gibi bir pop süperstarı değildi fakat camiasında tanınan biriydi. 10 Songs sayesinde keşfetmiştim kendisini. Indie müzik yapmasına rağmen caz vokal üslubu ve triphop alışkanlıklarıyla farklı biriydi. Hep geçmiş zaman kullanıyorum dikkatinizi çektiyse. Zira bugünkü Sia bambaşka.

Some People Have Real Problems albümünü dinleyip yorumluyorduk 10 Songs'la. I Go to Sleep ile Sia'ya vurulmuştum. Sonra başka şarkılarını keşfettim. Zaten Breathe Me'sini Six Feet Under'da çalmasından dolayı tanıyordum. Yaz geldi ve We Are Born çıktı. Nasıl sevindik. Alternatif işlerden pop müziğe dümeni kırmıştı ama bildiğiniz kaliteli pop müzikti. Allah'ım bunlar yetmezmiş gibi bir de Madonna şarkısı yorumlamıştı albümde. Pek beğenmemiştim fakat Madonna'ydı ! Nedendir bilinmez, ertesinde kendisi müziği bırakacağını açıkladı. Çok üzüldük çünkü bizler için bir dönemin sesiydi. Benim hayatımın dönüm noktası diyebileceğim zamanlarından biriydi ve Sia fon müziğimdi. İster inanın ister inanmayın bu dönemde Sia yüzünü gösteriyordu. Şimdiki gibi anlamsız esrarengiz işlere girmiyordu. Yok peruktu yok dansçı kızdı.

Titanium teklisiyle birlikte şarkı sözü yazarlığından tekrar sahalara döndü ve o günden sonra şarkı yazdığı pop şarkıcılarına dönüşmeye başladı. Wild Ones, She Wolf derken kendisini her yerde görmeye başladık. Tekliler halinde. Aslında buraya kadar saydığım şarkılar kaliteli işlerdi. Fakat 2014'te çıkardığı ve onu ünlü yapan 1000 Forms of Fear için aynısını söyleyemem. Doğrudur, herkes sevdi, fakat ben nedense ısınamadım. Hala da çok dinlemem. Zira yaptığı tam manasıyla piyasa işi poptu. Dahası sesini kullanmasını bilen ve yorumunu şarkıya katan bir sanatçıdan alelade bir pop yıldızına dönüştü. Ne okusam tutuyor fikri kendinde yer etti muhtemelen ve olur olmaz her şarkıyı okur oldu. Chandelier'a alışmam bile üç dört seneyi buldu ki Haneke'nin filminde geçen komik sahne yüzünden şarkıyı bugün sempatik buluyorum. O sahne olmasa muhtemelen yine dinlemezdim.

Umudum kırılırken This is Acting albümü birazcık da olsa sevindirdi. En azından içinde Alive, Bird Set Free ve One Million Bullets gibi sesini eski günlerdeki kadar iyi kullanabildiği şarkılar vardı. Altyapıları da önceki albüme oranla daha olgun. Yine de 2010 öncesi Sia'nın yerinde yeller esiyor.

O günden bugüne kaydettiği ve orada burada karşımıza çıkan tekliler içinde beni heyecanlandıranlar Free Me, My Love, I'm Still Here ve Angel By The Wings diyebilirim.

Tüm bu itici "gizemlilik" çabaları, birbirinin aynısı pop şarkıları, hiç sempatik bulmadığım dansçı kızla oluşturduğu işbirliği ve medyadan kaçarken tam aksine o medyanın malzemesine dönüşmesi eski güzel günleri yok saymamı gerektirmiyor aslında. Keza bazı şarkıcılar vardır sizin hayatınızı kurtarır. Sia benim hayatımı kurtarmadı. Fakat önemli bir dönemeçte yol arkadaşımdı. Bu nedenle de onu hala seviyorum. Her şeye rağmen dinliyorum. Zihnin dinlediği Sia şarkıları neler derseniz buyrun buradan yakın. Tanıdığınız popçu Sia'nın aksine inanılmaz alternatif işler duyacaksınız burada.



Not: Yeni kurduğu süper grup LSD'yi de sevemedim. 2010'ların Sia'sını ayıla bayıla dinleyen kitle için güzel gelmesi çok anlaşılır. Fakat ben hala 2008'e dönmenin düşlerindeyim.

6 yorum:

  1. Şarkıcılar ki hayat kurtarır.. Listeyi not aldim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Morrissey'in dediği gibi, "seni ağlatan şarkıları hatırla" :)

      Sil
  2. Önce alakasız bir şey söylemek istiyorum. Son birkaç aydır ben böyle hep o 2000-2010 arası dönemin şarkılarını türkülerini dinler, özler oldum. Hatta birkaç ay da değil, bütün 2018 öyle geçmiş diyebilirim. Düşünüyorum böyle yaş gidiyor, daha genç hallere özlemden mi yoksa o zaman gerçekten daha bir anlamlı mıydı falan. Ya da her ikisi de mi? Neyse, Sia'yı seviyoruz, sesine de hastayız. Bu sene daha çok album dinleyecegim o yuzden buranın sıkı takipçisiyim efendim, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım hepsi. Bazen ben de düşünüyorum. O şarkılara dönem içindeki anılarımız yüzünden fazladan anlam yüklüyor gibiyiz ama bir yandan da müziğin giderek ruhunu yitirdiğini düşünenlerdenim (oysa fırsatlar daha çok eskisine göre). Bir gün uzun uzun konuşmamız lazım aslında. Yazarım. Çünkü kafamı hep kurcalıyor.

      Sil
  3. Ben Sia'nın dansçı kız kliplerini seviyorum.
    Farklı buluyorum bu kadını ama bu bir Lady Gaga farklılığı değil. Daha klas bir farklılık sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense bana sevimsiz geliyor hal ve tavırları :/
      Nostalji peşinde anı kırıntılarına tutunan biri gibi davranmak istemem ama bence eski şarkıları daha farklıydı (dediğiniz tarzda klas olandan). Şimdiki kayıtları bana çok güncel ve zamanlı geliyor. 10 sene sonra heyecan vermeyebilir.

      Sil