Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

29 Aralık 2018 Cumartesi

Nice Senelere

Aşık olduğum kadınlardan biri Marianne Faithfull. Sayfamı yakından takip eden herkes biliyor bu aşkı. 1960'larda The Rolling Stones kontenjanından girdiği müzik dünyasında geçirdiği her çeşit sarsıntıya rağmen hayatta kalan, dönemdaşlarının aksine kariyerinde kalitesini her daim yükselten, müthiş çekici bir kadın. Tensel bir çekim mi, ruhani bir şeyler mi, emin olamıyorsunuz. Tek bildiğim kendisinin şarkılarını dinlerken heyecanlandığım, hüzünlendiğim, öfkelendiğim, gülümsediğim.

Patti Smith, Tina Turner, Joan Baez, Joni Mitchell, Grace Slick gibi rock yıldızı hemcinslerinden onu ayıran bu mistisizmi. Stevie Nicks için cadı tabiri kullanılsa da rock müziğin cadısı Faithfull'dur. Çatlak sesiyle, her daim sigara dumanının arkasında asılı duran gözleriyle, güçlü duruşuyla her zaman takdir edilesi bir dev. Kışkırtıcı derecede çekiciliği, zarifliği, söz yazarlığı, vurdumduymaz haliyle müthiş bir yıldız kendisi. Nico ile Marianne değerleri anlaşılamayan büyük sanatçılar.

Tanrı'ya şükretmeliyiz. Kendisini yetmişli yıllarda kaybedebilirdik. Kötü alışkanlıkların bataklığında kaybolmuş durumda sokaklarda yatıyordu çünkü. Öncesinde yaşadığı şeylerin ağırlığıyla ezilebilirdi. Mick Jagger'la olan bebeklerini düşük yapması, basının kendisine fahişe demesi, intihar teşebbüsleri, günlerce içinden çıkamadığı koma, dilediği şarkıları kaydedemesi ve sonunda oğlunun velayetini kaybetmesi.

Uçurumdan çıkıp bu noktaya tekrar yükselmesi film senaryosu edilebilecek örneklerden. Bugün kendisi iyi ki şeytanlarından kurtuldu ve birbirinden kaliteli kayıtlar doldurmakta. İngiltere'de veya Amerika'da değil Paris'te yaşamayı seçti. Hem kendisi memnun hem de bizler. Vagabond Ways, Give My Love to London, Kissin' Time, Horses and High Heels, Before the Poison, Negative Capability hatta Broken English ve A Child's Adventure da bu türbulanslı dönemin ertesinde. Onu ayağa kaldıran kaydı Broken English olmuştu. Hiç şüphesiz. Ne müthiş albümdür ama ! En iyi kayıtlarını dibe vuruşunun ertesinde kaydetmesi bir tesaüf müdür bir mucize midir bilinmez.

Bu kadının hayatımdaki yerini galiba hiçbir zaman dürüstçe yazamayacağım. En iyisi bugün 72. doğumgünü sevdiğim bir şarkısıyla kutlamak. Kelimeler bazen anlamsız oluyor. Gözleri kapatıp keyfini çıkarın. Faithfull'un şarkılarını ilk defa dinlemek için neler vermezdim. Nasıl bir keyiftir dostlar. O eşsiz tanışma sahnesi. İlk deneyim. İlkler asla unutulmaz.


10 yorum:

  1. Ben hala son albümünü dinlemekteyim. Pek bir güzel!
    Bu arada "Motorsikletli Kız" filmini izlemiş miydin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden gelecek yılın en iyileri listesinde!

      Hayır seyretmedim. Fakat Marianne'in Delon için yıllar sonra cunt dediğini biliyorum :D Nico'ya yaptıklarından dolayı şarkısında söylüyordu bunu.

      Sil
  2. Şu anda dinleyerek yazıyorum, ilk defa değil ama yıllar sonra ilk defa. Ve en güzel yeni yıl dileklerimi gönderiyorum. Yıl kendi bildiğini yapıyor aslında, bizim yapmamız her şeye rağmen dik durmak.
    Çok sevgiler Zihin kardeşim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum ben de size :)
      Hayata ve yıllara rağmen gene yaşamı değiştirmeyi deneyeceğiz.

      Sil
  3. Favori şarkım "Crazy Love" ama ne söylese dinlenir.

    Teşekkürler. İyi yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Offf ne güzel bir şarkıdır o da. Aynı albümdeki The Mystery of Love da öyledir.

      Güzel bir sene dilerim size de.

      Sil
  4. Benim de en sevdiğim performansı bu düet. İyiki kaydedilmiş ogün de bize bugüne ulaşmış.

    https://m.youtube.com/watch?v=2OX2nelvhIE

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir şarkı gibi ilerleyen, gönlünce bir yıl diliyorum Zihin:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir dilek sahiden. Herkes için güzel olur umarım önümüzdeki yıl.

      Sil