Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

22 Ocak 2018 Pazartesi

Doğu Ekspresi

Hayatımın en güzel günlerinden biriydi, karlı bir Ankara gecesi İstanbul'a tren yolculuğu yapmıştım bizimkilerle. Nasıl kar... O zaman hızlı tren falan yok. Eski usül. Yataklıdan almamışız. Parası çoktu belki de bilmiyorum ki. Çocuktum nihayetinde. Tek ilgilendiğim camdan öteye yağan kardır. Lapa lapa. Sonra uyumuşum.

Yıllardır arkadaşlarıma öneride bulunuyorum, "gelin şu Doğu Ekspresi'yle Kars'a gidelim.", ikna edemedim. Merakımın başlangıcı aslında birkaç sene kadar öncesine dayanıyor. O zamanlar tektük gezi bloggerları geziyi yazıyordu. İlgimi çekmişti. Fakat yine insan bulamadım yolculuğa çıkacak. Talihim bu. Sonra ne olduysa oldu, olay patladı, bütün gençler akın etti. Şuan bütün medya konuşuyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bu sene Kars'a talep yoğun.

Bunu iki cepheden değerlendiriyorum. Kimi insanlar bu yolculuğun "çok popülerleştiğini" iddia edip onu kötülemeye başladı. Hatta gidenleri "hipster" veya "özenti" diye nitelendiriyor. Doğrudur, tüm yaşamı Instagram evreninde beğeni toplamak olan ergen gençlerimiz vardır. Bu yolculukla sırf beğeni için ilgilenen de vardır. Gürültü eden, şımarıkık yapan, çevreyi bozanlar da olabilir. Fakat bir şeyi kaçırıyor eleştiren kişiler, genellemeler hatalıdır. Bu katılımcılar içinde anı yaşamaya çalışan ve gerçekten gezginci bir ruha sahip arkadaşlarımız olabilir. Neden onların şevkini kırıyorsunuz ?

Dünya üzerindeki bütün ülkeler ve hatta da şehirler görülmeye değerdir. Fermina'yla onu konuştuk, Amerika memleketi ne kadar da büyük. Şanslı. Sonsuz bir ülke. Gez baba gez. Peki kendi ülkemiz için ne diyebiliriz? Belki bir kıta değiliz. Fakat kocamanız. Her şekilde. Sayısız kültür, çeşitli mutfaklar, farklı lehçeler, türlü inanışlar ve bir çeşitlilik dört yanda. Toprağı kazsan altından Sümer mi, Hititler mi, Hattiler mi, Frigler mi çıkar hiç bilmiyorum.

Kazmayın yahu. Bugüne bakın. Gençleri eleştiren insanlar acaba Edirne'ye, Bartın'a, Denizli'ye, Hatay'a, Çorum'a gittiler mi? Hacıbektaş'a gittiniz mi? Mevlana'yı gördünüz mü? Aya Yorgi'ye çıktınız mı? Gordion harabeleri, Tarsus şelalesi, Yeşil Türbe, Peribacaları, Tınaztepe, Safranbolu, Çorlu, Seyhan Barajı ve dahası. Hepsini gördüm. Çok daha fazlasını da. Bu gençlerin bir yerden başlaması lazım. Varsın doğu ekspresi olsun. Ne çıkar. Gezme şevkinin ilk kıvılcımı çakar içlerinde belki ve ülkesine, dünyaya, medeniyete farklı gözle bakar. Haftasonu bir kere de Kadıköy'de gittiği o bara uğramayıversin. Bakışını değiştirsin. Kars'ı görsün. Sarıkamış'ı, Ani'yi, müzesini. Pekala Ermenistan sınırına baksın. Belki seneye de karşıdan Türkiye'ye bakar. Dünya hepimizin.

Hem Kars ahalisine de ekonomik çerçevede yardımı dokunabilir bu gençlerin. Ucundan tutuversinler. Ne güzel bir şey. Lakin bu konuda bile ayrışıyor millet.

Oysa yanı başımızda süren bir içsavaş var. Altıncı senesini doldurdu. Binlerce genci toprağa soktu. Irak'ın hali ortada. Dünya kaynıyor. Huzursuzluk yaygın. Peki şimdi neden hala bu güzel ülkenin bu güzel insanlarına eğlenceyi çok görüyorsunuz? Eleştirmeye kalkıyorsunuz. Bırakın dolaşsınlar. Ülkeyi tanısınlar. İnsanlarıyla kaynaşsınlar. Bundan ala güzel ne var zaten ? İnsanlığı ve memleketleri ileriye taşıyacak şey ortak paydada insanların buluşabilmesidir. Kucaklaşmaktan artık korkmayın. Gidin Kars'a. Diyarbakır'a, Tekirdağ'a, Aydın'a, Gümüşhane'ye. Tanıyın komşunuzu.

Seyahat ettikçe o kadar da sevginiz çoğalıyor. Bu toprağa, insanına, havasına dair.

Kişiye bir şey katmayan goygoyu bırakın. Dışarı çıkın ve gezin. Yaşayın gençler. Halen bugünü yaşayabiliyor iseniz yaşayın. Bu dünyada bir oyun hakkınız var. Başka jeton verilmiyor. Okuyun, düşünün, paylaşın, sarılın, sevişin. Artık insanlar "sevişmek" kelimesini bile cinselliğe indirgemiş. Oysa sevgidir tüm bahsettiğim. Dedelerimiz söylerdi. Eskiden "sevişirdi" herkes, şimdi "sevişmek" neye deniyor inanın bilmiyorum !

Ben mi? Gezecek arkadaş bulursam umarım seneye giderim. Olmazsa tüm bu tantana şamata sonlandığında kendim düşerim tren yollarına. Sessiz sedasız. Çıkıp da gençleri rahatsız etmektense başka zamanda bir yolculuk planlarım. Sevmiyorum gürültü patırtı. Ama bu gençleri de çok seviyorum. Gezi tutkunlarına yol veriyorum. Ben nasılsa gezerim ileride.

Çocuklar da hayatını yaşasın. Bırakın çiçeklerin üstüne işemeyi fularlı tipler.


21 yorum:

  1. Ya sen yaşlı mısın ki, gençler dedin dedin 😀

    Ben de çok gitmek istiyorum biliyor musun, ama gerçekten zor bulunuyormuş yer de dur bakalım 😊 Belki denk geliriz bir gün 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahaha gencim hala. Fakat genelde talebeler, ergenler, o yaş grupları tercih ediyor. Ondan dedim. Yoksa canlıyım :p

      Dün baktım aslında biraz. Yataklılar tükenmiş. E diğer vagonlarda da yer az. Bilemiyorum. Tam da mevsimi aslında :(

      Sil
  2. Sorma ben de çok istiyorum o Doğu Ekspresine binmeyi, dedem demiryolcuydu. Babam lojmanda büyümüş, ayda bir çıkıp demiryolunda dolaşmasa eksiklik hissederdi. Ondan bize geçti ray sevgisi. YHT ler eski trenlerin tadını vermese de (hele yemekli vagon) yine de yazları binip gidiyoruz bir yerlere keyfi. Yazdıklarını okumadan önce twitterde gördüm, biri paylaşmış Doğu Ekspresi bloggerlerin, instagramcıların eline geçerse diye fotolar. Ne yapmışlar, cama ışıklı süs asıp evden minder getirmişler, size ne? Bir tren kompartımanını bir süreliğine yuva haline getirmektir o, illa eleştireceğiz. Ama bir diğerine çok güldüm, biri yazmış: "Babaannemi köye göndereceğiz, Doğu Ekspresinde yer bulamıyoruz, azıcık ara verin". Hep gezsek ne güzel olur aslında. iyi haftalar olsun Zihin kardeşim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ! Keşke benim de ailemde olsaydı :) Trenleri her daim sevmişimdir. Hem dediğiniz gibi eski trenler başkaydı. Allah'tan yetiştim. Gerçekten sinirlendim o haberlere. İnsanları rencide ediyorlar. Dediğiniz gibi onlara neymiş. Sonuçta geçici süreliğine o kompartman onların mekanı. Eğlensinler yani. Ve dahi o esprili yorumua çok güldüm ahahaha zavallı babaanne :D Ne güzel bir dilek. Umarım güzel bir hafta olur Leylak Dalı ve tüm insanlar için :)

      Sil
  3. Doğduğum memleket olması sebebiyle 2 kere trenle Kars'a gittim ben. Çok ama çok güzel bir deneyim. Bu sene de dönüş uçak biletimi , otelimi ayarlamıştım fakat gel gör ki bilet kalmadı.
    Geçenlerde ekşisözlük'te bir baktım, " Kars'ta b.kmu varmış , ne işimiz varmış , popüler kültür , -45 derece " diye linç ekibi kurulmuş.
    3 sene yaşadım ben orada dünyanın en güzel yerlerinden biridir. Evet çok küçük , evet hiç bir şey yok ama inan karın yakıştığı ikinci bir şehir bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu lafa sinir oluyorum ekseriyetle. "Ne varmış". Her yerde bir şeyler vardır mutlaka. Ki kar bile başlı başına bir şey dediğin gibi :)

      Sil
  4. Geçen gün kardeşim ve damat efendiyle Kars'ı konuşuyorduk, kardeşim ağladı "Biz de gidecektik, neden bir türlü binemedik o trene?" diye. Damat "Çünkü ne zaman Kars planı yapmak için otursak senin sayende o yolun sonu Çin'e, Hindistan'a filan çıkıyordu," dedi ahhahhaha :D Hızını alamayan gezginler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahahaha. Gezgin kafası başka cidden :) Ben de aslında oradan Ermenistan İran derken Hindistan'a kadar gidebilirim iyi fikirmiş beni de alın :D

      Sil
  5. ahahhah çocik bitki gerçekten :))
    (denedim, konunun kendisi küfürsüz yorumlanmıyor) ^_^

    YanıtlaSil
  6. ben de yeni öğrenenlerdenim fakat odaları görünce tamamen vazgeçtim :(

    YanıtlaSil
  7. Doğu Ekspresi ile seyahat konusu enteresan bir hâl aldı:) Giden gitsin, gezmeyi görmeyi sevenler o yolları biliyorlar zaten fakat geçen seneden beri Instagram'daki gezginlerden görüp de tren yeni keşfedilmiş bir araç gibi atlamak çok saçma geliyor bana:) Yahu tren hep var, Doğu Ekspresi var, Doğu manzaralarının güzelliği var. Hiç mi okumadınız, hiç mi denk gelmediniz? Ne zaman ki Instagram'a düştü, herkese bir Doğu Ekspresi sevdası geldi. Kars'ı çok merak ettiğimi eşime senelerdir söylüyorum. Ani Harabeleri'ni, Rus'lardan kalma binaları görmek istiyorum. Bahar olur, kış olur bir ara muhakkak trenle gidelim, uçakla dönelim diyordum. Öyleydi böyleydi derken kaldı. Geçen gün eşim de Kars, ekspres falan demez mi? Dellendim:)) Şimdi de ben gitmeyeceğim:) Instagram gezginlerinden görüp gitmiş gibi olmak istemiyorum ne yalan söyleyeyim. Eşi Kars'lı olan yakın arkadaşıma da söylemiştim oraları görmek istediğimi. "Aman Kars mı? Ne var Kars'ta?" deyip ıy bıy yapmıştı:) Genel kanı da buydu. Instagram Kars'ı patlattı. Sırf gençler değil her yaştan insan tren bileti peşine düştü. Eminim onların en az yarısı Kars'a gidip geldikten sonra "Bir şey yok ki Kars'ta" diyecekler. Çünkü alt yapıları yok. Ha dediğin gibi yeter ki gidilsin, görülsün. O ayrı konu. Okumaktan, anlamaktan, incelemekten, düşünmekten uzaklaşıp hazıra konuyor olmamıza, reklama önem vermemize kızıyorum ben.
    Dikkatimi çekiyor, devamlı gezmek için arkadaş bulamadım diyorsun:) Biz de o konuda sıkıntıdayız. Nedense yakın çevremizle organizasyon yapamıyoruz. Bir ara beraber plan yapalım bence:) Ne güzel olurdu. Eşimle de anlaşacağınızı düşünüyorum:) Aklımızda bulunsun bu. Belki başka arkadaşlar da katılır, ne şahane olur. Leylak Dalı ile de ufak bir muhabbetimiz olmuştu böyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk'un Kar romanını okuduğumda şehir ilgimi çekmişti. Sonra Bob Dylan'ın da baba tarafının oradan Amerika'ya gittiği bilgisi ortaya çıkınca merakım arttı :D Ani harabelerini, bahsettiğiniz Ruslardan kalan binaları saymıyorum dahi. Gerçekten güzel bir plan :) Hayat neler gösterir kim bilir.

      Sil
    2. Vallahi aklımda, güzel bir grup oluşturup mesela Adıyaman'a gitsek. Aklıma ilk o geldi:) Nemrut Dağı. Ya da başka bir yer. Tiflis, Lviv. Aklıma gelenler. Vize gerektirmeyen ve euronun olmadığı yerler:)

      Sil
    3. Aklın yolu bir demek. Ukrayna fikrini bir arkadaşa önerdim geçenlerde. Çünkü hem yakın, ucuz, hem de Ankara çıkışlı uçuş var :) Adıyaman'ı çok istiyorum fakat bazıları Nemrut'un hala güvenli olmadığını iddia ediyor. Bilmiyorum. Bir araştırmalı. Fakat Batum/Tiflis güvenlidir eminim :)

      Sil
  8. Bir şey daha. IG'de takip ettiğim biri geçenlerde Kars'a bilet bulamadığı için trenle Sofya'ya gittiğini yazmıştı:) La havle vela...
    Neyse, umalım ki trenin varlığını yeni öğrenenlerin gayretiyle demiryollarına yatırım artsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahaha :D Bulgaristan'a trenle gitme fikrim var aslında. Ailemin geçmişini merak ediyorum. Oraları görmek güzel olabilir. Sonra da Kırım çok istiyorum aslında aile ağacının eksiklerini tamamlamak için lakin bu şartlarda Kırım'ı görmem imkansız.

      Sil
  9. 2017'de en bastaki planimdi ama Berlin'e tasindim. Kismet degilmis demek. Cok uzun yillardir bildigim bir hat bu, Sezer'in de dedigi gibi sonradan bi unlu oldu, millet paylasti orda burda kaldiriliyor , tren bitiyor diye, uyuz oldum.

    YanıtlaSil