Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

17 Ekim 2017 Salı

Kral Richard

"A-wop-bop-a-loo-bop-a-wop-bam-boom!"

Rock and roll, doğduğu anda doğumhanede bu tekerlemeyi sayıklamıştır der bazıları, doğrudur. Little Richard -veya diğer adıyla "Rock N'Roll'un Mimarı"- oyunun kurallarını ortaya koyan adam. Elvis Presley, Otis Redding, Roy Orbison ve Sam Cooke gibi üst klasman sese sahiptir. Fakat çok daha tehlikelidir. Başkasına benzemez. Feryatları, ciyaklamaları, peruğu ve "taşkınlıkları" ile kendi farkını ortaya koymakta. "Get Down With It" şarkısının altından kalkacak ikinci bir şarkıcı daha yoktur bana sorarsanız. Gövde gösterisi gibidir adeta. Müziği stratosfere çıkartmakta markadır.

"Elvis, Rock and Roll'un kralı olabilir, fakat ben de kraliçesiyim."

Şarkıcılığı bir yana dursun, kendine has esprileriyle de eşsiz bir zihin. Yıllardır bu videosuna güler dururum yorulmadan. Sahneyi ele geçirmesiyle, ünlü "(shut up) kes sesini "lafıyla, yanı başındaki adama "günaydın" demesiyle beni mahvediyor. Videolarını izleyin. Gülme garantili.



Yarım yüzyıldır hayat biçimi ve tartışmalı açıklamalarıyla manşetlerden inmeyen Little Richard, kendine has bir sanatçı. Bir müzik türünün doğumuna şahitlik etti. Kendi elleriyle doğurdu onu. Peşinden gelen Elvis gibiler de bu müziği ileriye taşıdı. Bugün bu efsanenin eserlerini dinleyelim, halen yaşıyorken hakkını verelim ve onun mirasına sahip çıkalım.


2 yorum: