Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

31 Temmuz 2017 Pazartesi

10 Şarkı ile Twin Peaks

Söylemesi ayıp eski bir Twin Peaks hayranıyım. İzlerken en çok büyüsüne kapıldığım dizilerin başında gelir. 1990-1991 sezonları özellikle. Bu nedenle dizinin yirmi beş sene sonra kaldığı yerden tekrardan çekileceğini duyduğumda ağzım beş karış açılmıştı. Sonrası malum. Aylar günleri, günler saatleri, saatler de saniyeleri kovaladı. Yeni sezon nihayet Mayıs ayında başladı. Bu geri dönüşten ne kadar memnun kaldım, problemleri neler, iyi yanları neler hepsini yazacağım. Ama sezonun bitmesini bekliyorum. Çünkü David Lynch konumuz. Her an yeni şoklara hazırlıklı olmalıyız.

Twin Peaks, hem atmosferi, hem karakterleri, hem senaryosuyla öne çıkan bir efsane olsa da, müziklerini de unutmamak lazım. Angelo Badalamenti imzalı tekinsiz enstrumantel parçalar, dream pop kraliçesi Julee Cruise'un erotizm kokan şarkıları, Jimmy Scott ve diğerleri. Bu listede Twin Peaks'te günümüze kadar olan şarkılardan on tanesini seçtim. Her liste gibi özneldir. O şarkı neden yok diyebilirsiniz haliyle. Veya bir numarada başkasını görmek isteyebilirsiniz. Başlayalım...

1) Sycamore Trees - Jimmy Scott

Dediğim gibi listeme farklı eleştiriler getirebilirsiniz ama bir numarayı asla değiştiremezsiniz. Twin Peaks: Fire Walk With Me filminin en nefes kesici anında çalan bu şarkının insanı delip geçen duygusal gücünü yadsıyamayız bence. Gerilimse gerilim. Tekinsizlikse tekinsizlik. Ve tabii saksofon dokunuşları. Serinin en gerilimli şarkısı. Sözler David Lynch imzalı. Müzik ise Angelo Badalamenti.

"Ve seni göreceğim ve sen de beni göreceksin
Ve meltemle esen dallarda göreceğim seni
Seni ağaçlarda göreceğim, seni ağaçlarda göreceğim
Sycamore ağaçlarının hemen altında."



2) Into the Night - Julee Cruise

Ne zaman dinlesem kendimi gece yolculuğunda buluyorum. Ama en ıssız en uğursuz yerlerden geçiyorum. Her Cruise şarkısı gibi bu da vokaliyle dinleyenlere huzur veriyor. Fakat dediğim gibi o gerilim çok fazla. Hele ki şarkının patlama anı inanılmaz, bence kalbi olan açmasın. Sanırım gece müzikleri listelerimde tartışmasız en büyük favorim. Yakında hazırlayacağım dream pop indie listesinde de kendine yer bulacaktır eminim.

"Şimdi karanlık, gecenin içine doğru ağlıyorum
Senin ismini ağlıyorum, gecenin içine doğru
Ben arayıp duruyorum, arayıp duruyorum aşkını
Gece çok karanlık, neredesin sen ?
Kalbime geri dön
Çok karanlık, çok."


3) No Stars - Rebekah Del Rio

Allahım ! İlk dinlediğimde çıldıracak gibi oldum adeta. Gitarda Moby, vokalde Mulholland Drive'dan hatırlayacağınız efsanevi koca ses Rebekah Del Rio, üzerinde White & Black Lodge'un çizgileri olan kıyafetiyle. Dünya dışı bir şarkı bu. Normal olamaz bence. 25 sene beklediysek, sırf şu anlar için bile değdi bence. Nefes kesici. Ağlıyorum arkadaşlar.

"Dedin ki, tut beni
Tut beni, tut beni,
Asla korkma, asla korkma
Biz ikimiz yıldızlarla beraberiz

Gözlerinin içinde onları gördüm
Sözlerinin içinde ve öpücüklerinin içinde, senin öpücüklerinin
Bir gecenin altında, yıldızlarla kaplanmıştı
Yıldızlı bir gecenin altında, çok önce
Fakat şimdi koca bir düşten ibaret."



4) Laura Palmer's Theme - Angelo Badalamenti 

Dizide ne zaman kötü bir şeylerin kokusu duyulsa bu çalmaya başlıyor hemen. En uğursuz temamız seçiyorum. Uğursuzlar uğursuzu. Dinlerken bile insana uğursuzluk çöküyor sanki. Sonra piyanonun girdiği yerle beraber hafif bir umut geliyor. "(Laura) she's the one."


5) The Pink Room - Angelo Badalamenti

İç gıcıklayıcı blues şarkısı. Filmde yer alan şarkının böylesi bir listede olması gerekiyordu.


6) Falling - Julee Cruise

Dizinin jenerik müziği. Ne diyebilirim ki...doksanların en unutulmaz şarkılarından.


7) Shadow - Chromatics

Milenyumun en iyi gruplarından biri olan Chromatics'i bu dizinin üçüncü sezonunda göreceğim aklıma bile gelmezdi. Hele ki geri dönüşün ilk bölümünde ! Rüya gibi. Chromatics söylüyor.


8) Theme From Twin Peaks Fire Walk With Me - Angelo Badalamenti

Youtube yorumlarından birisi şöyle, "bu garmonbozia". Diziyi seyretmeyenler için söyleyelim, garmonbozia, mısır lapası görünümünde olan "acı ve keder" temelde.


9) The Nightingale - Julee Cruise


10) Heartbreaking  - Angelo Badalamenti 

Geçen bölümde çaldığı sırada Cooper'ı uzaklara götüren elem dolu bir şarkı.


8 yorum:

  1. Benim favorim jenerik müziği "Falling"
    Hala tüylerim diken diken olur duyunca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım onun kadar unutulmaz kült bir jenerik müziği daha yoktur :))

      Sil
  2. Bu diziyi izlemedim ama bir başlasam mı ne :). Müzikleri güzel olunca dizi tadından yenmez oluyor :). Diziye de denk geliyorum hep. Lynch ile aram pek iyi değil ama Eraserhead ile bir dönüş yapmayı düşünüyorum :). Shadow şarkısına da bayılıyorum, belirtmem gerek :).

    Hani bizim Dreampop, shogaze, indieler listemiz :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Twin Peaks, en sevdiğim diziler arasında ilk üç içinde, daha da açık olamazdım diziye beslediğim sevgi konusunda :)) Gizemli, korkutucu, merak uyandıran (hele ki orjinal seri) ve şarkılarıyla insanı esrikleştiren bir şey. Lynch'in neredeyse bütün külliyatını izledim (Dune uyarlaması hariç). Çoğunluğun aksine ben Eraserhead'i çok sevmem, Lynch'in çok daha iyi filmleri var- Mulholland Drive ve Lost Highway özellikle ;) Listeye gelince, genel bir shoegaze dream pop indie listesi kafamda-unutmadım, ama çok yakın zamanda gece şarkıları adı altında bir tadımlık -grup bazlı- listem var.

      Sil
    2. Orijinal seri 90-91 arasında olan dimi? Bir başlayayım merak ettim :). Mulholland Drive ile çok acayip bir ilişkimiz var onu ayrı bir yazıda yazmak isterim bir yorumda anlatırsam yazık olur :).

      Listeleri merakla bekliyorum :).

      Sil
    3. Yup! :) 25 sene sonra da yeni bölümler çekildi. O zaman yazının habercisiyim :D

      Sil
  3. Ya Twin Peaks <3 Gözümden kalpler çıkacak şimdi. No Stars'ı ilk dinlediğim ve ekranda Rebekah Del Rio'yu gördüğüm an ben de ağlayacaktım neredeyse. David Lynch'e tapabilirdim o dakikalarda :D

    Twin Peaks müzik kullanımının en başarılı olduğu dizilerden biri gerçekten. Çoğu müzik ikonik ama sanıyorum ki Laura's Theme'i bir yerde duysam gerçekten kötü bir şeyler olacağını düşünür ve gerilirim, onun yeri bende ayrı. Süper bir yazı ve derleme olmuş bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devasa bir sürprizdi bence de Rebekah Rio'nun varlığı :) Gitara da Moby'i koymuşlar <3

      Bereket Laura'nın annesinin görünmesiyle Theme yeniden tüm kötücüllüğüyle diziye geri döndü :D Teşekkür ederim :)

      Sil