Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

8 Ekim 2016 Cumartesi

Üzerler Bizi Kırarlar Bizi

Gene bu saatte Virginia Woolf'a bağladım, hayret doğrusu ! Toplanın müzik var.. Biliyor musunuz, geçen ay Nazan Öncel yeni bir şarkı çıkarmış. Adı Sakin Ol Şampiyon. Youtube'ta gezinirken farkettim. Evet, isminden de anlaşılacağı üzere yazlık Türkçe pop şarkısı. Fazla bir numarası yok. Hatta kendi mirasına bakıldığında Öncel'e yakışmadığı açık. Daha öncesinde burada Nazan Öncel muhabbeti yapmadık. Fırsat bulamadık diyemeyeceğim, yedi senedir buradayız. Lakin Öncel'in bir türlü tam randımanlı albüm yapmamasından ötürü söz gelmedi kendisine. Oysa kendisini ne çok severim. Annemin bir tanesidir. Öncel'in albümü çıktı mı, annem haber salar; "Zihin koş, bizimki albüm çıkarmış; hemen eve dönerken al". Sayesinde evimiz Nazan Öncel koleksiyonundan hallice vaziyette. Kaset, cd, envai çeşit Öncel ürünü. Bir kere de kendisiyle konserine gitmiştik. Çok mutlu olmuştu(k). Nasıl olmayalım ki... Düşününce bizim kafalarımızda Türkçe pop eşittir Nazan Öncel neredeyse. Sezen'i ve Nazan'ı çıkar, Türkçe pop diye bir şey kalır mı ortada..takdir sizin elbette.

"Arivederci ! Bizim evin yollarına, sizin köşenin başlarına, arivederci !
Çizdim oynamıyorum, küstüm barışmıyorum, istemem tabi.
...Ben özgür çiçek, sen uçuç böcek."

Herkes gibi ben de Sokak Kızı'nı ayrı bir yere koymama rağmen beni ilk dinleyişte çarpan ve kendine aşık eden Ben Böyle Aşk Görmedim ve Yan Yana Fotoğraf Çektirelim albümleriydi. İkisi de benim için başucu albümü olmuştur diyebilirim. Onlarca yüzlerce defa döndürerek dinledim. Düşünsenize, ilk albüm "Ben Böyle Aşk Görmedim" şarkısıyla açılıyor. İlk defa dinleyenler ne demek istediğimi anlayacaktır, tam bir şok ! Albümün kalanıyla tanışmam günlerimi almıştı. Böylesi bir açılış. Mistik, vurucu ve yakıcı. Hele o "aman, gecenin leylindeyim, bir ezan sesi böler uykumu; sinende eller yatar, ben asıl bunun derdindeyim" kısmını içli içli okuyuşu darmadağın eder. "Geceler Kara Tren", "Dillere Düşecegiz Seninle", "Aşk Beklemez",.. hangi birini sayayım ? Peki diğer albüme ne demeli; 2000'li yılların bana göre en iyi pop albümü olabilir. "Hay Hay", "Nereye Böyle", "Otomobil", hepsi de müthiş parçalar. Tabii bu iki albüme saplanıp kaldım fakat diğer albümlerinin de hakkını vermek gerek. Hayvan ve Bazı Şeyler gibi zayıf işlerini görmezsek her albümü arşivliktir. Rica ediyorum kendisine, teklilerle uğraşacağına tam zamanlı albüm kaydetsin. Çok özledik ablacım ! Samimiyetini, duyarlılığını, hepsini.

"O da mı yalan, bu da mı yalan ? Kötü bir rüya gördüm o zaman."

Bu gece için sevdiğim şarkılarından kısa bir liste hazırladım. İçinde çok sevdiğim ama bir türlü meşhur olamamış, kıymetli bir şarkı da var: "Beyoğlu". Şarkı için gizli bir hazine tabirini kullansam yeridir. Pek bilinmiyor, sevinsem mi üzülsem mi bilmiyorum; ama dinleyin, pişman olmayacaksınız.

"Beyoğlu'na götür beni, kitaplara bakalım.
Sokaklarda gitar çalalım, tatil için para yapalım.
Oturalım bir yerde, bir iki laf edelim.
Sinemaya gidelim sonra, karanlıkta öpüşelim.
Mesela acı yok, ağrı yok, sızı yok, cepte para çok !
Hadi gel gidelim, yaraları saralım.
Hadi gel gidelim, anıları yazalım.
Afrika`ya götür beni; Osibisa, Mandela. 
Çöllerde dolaşalım, develerle mesela.
Avrupaya gel benle, uyuruz köprülerde. 
Beatles,Van Gogh, Don Kişot; bir şarap şişesinde
Bir bilet alalım, trenlere binelim, 
Çuf çuf gidelim.." 

16 yorum:

  1. Haliyle çok sıkı fıkı ilişkimiz olmasa da severim nazan önceli hatta senin pek bilinmeyen dediğin şarkıyı bile bildiğimi farkettim :) ama dur ben bi nazan önceş dinleyeyim modunda değilim , hareketli parçalarından çok duygusal şarkıları daha bi güzel geliyor bana sanırım bu usta bir söz yazarı olmasındna kaynaklanıyor .
    candan erçetin de can'dır sevmez misin onu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candan Erçetin'i seven çok var etrafımda, hatta kendisini de bir defa sahnede izledim. Güzel bir sesi var fakat Nazan Öncel kadar sarmadı nedense. Kesinlikle, duygusal şarkıları daha özel :))

      Sil
  2. Nasıl severim, nasıl severim... Ama benim için Göç albumu özeldir. Her şarkıyı ayrı ayrı severim o albumde. Bir yılbaşı gecem o albumle geçmiştir, unutamam. Ne yapsa dinlerim ben ya bu kadın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göç ve Yan Yana..albümleri bence de apayrı. Türkiye turnesinde şuan kendisi. Söyleyeyim dedim :)

      Sil
    2. Eneee! 24'ünde görüşürüz byeeee :D

      Sil
    3. Ahahaha ben de düşünüyorum gitmeyi. Jolly'e de bayadır uğramıyorum. Oh Land ve Omar Souleiman da geliyor mekana :)

      Sil
  3. Nazan Öncel'i çok severim. Gidelim Buralardan ve Beni Hatırla şarkılarının bendeki yeri ayrıdır. Resmen geçmişe götürdün beni. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidelim Buralardan çok fena değil mi ? Korkunçlu şarkı. Her zaman dinlememkte fayda var bence. Keşke eskisi gibi kaliteli şarkılar yapsa. Bazı Şeyler fena değildi aslında, güzel şarkılar vardı albümde. Ne dersin sence ? :)

      Sil
    2. Albüm çok harika olmasa da güzeldi. O albümdeki favorim de, albüme ismini veren Bazı Şeyler şarkısı. Kahrolsun bazı şeyler. :(

      Sil
  4. Sen burada epey eskilerdenmişsin o zaman :) Dile kolay 7 sene.

    "Sakin Ol Şampiyon" gerçekten kötü bir şarkı :( Bu yüzden hemen listeni dinleyeceğim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşlandım valla :)

      Hehehe umarım beğenirsin. Galiba yakınlarda bir de Aşkitom mu öyle bir şeyler çıkarmıştı. Offf niye böyle şarkılar yapıyor ki :((

      Sil
  5. Nazan Öncel Zihin'e konuk olmuş! :) Bazen bana da eser, saatlerce Nazan dinlerdim çalışırken. Ama en çok da İstiklal'de yürüme şarkımı severim: mühürledim seni kalbime.
    Yorum yazarken düşündüm de bir müzik programı yapsan müthiş olmaz mıydı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir şarkı seçmişsin Afede :)) Şuan açtım kendisini. Bir kaç tur döner şimdi :) Çok güzel olur aslında müzikle ilgili bir şeyler yapmak. Podcast olabilir mesela ? Hiç cesaret etmedim. Fakat olabilir yani :)

      Sil
    2. Bence mükemmel olur Zihin <3 En azından müzikli kitaplı kafeni açana kadar, bir radyo programı mesela ;)

      Sil
    3. Dün rüyamda plakçı gördüm :D Gene kasetleri inceliyordum tek tek usulca. Malum oldu sanırım bana :)

      Sil